Ringer

Juul Abbing

Omdat de auteur niet wil dat bekend wordt wie de echte Ringer is, geeft Juul Abbing ook geen details prijs over haarzelf. In het (tijdens de laatste redactieronde gesneuvelde) voorwoord bij Ringer vertelt ze wel iets meer over de totstandkoming van dit boek.

Van alle teksten die ik heb geschreven over Ringer, zoals ik hem in dit boek heb genoemd, heeft hijzelf er maar een gelezen. Ik laat hem in dit verhaal ontdekken dat hij geen verkrachter is, ook niet in de kern van zijn wezen, zoals hij toen althans nog geloofde. Zodra hij het echter uit had, verfrommelde hij het A4-tje met zijn beide handen tot een prop die hij naar me toewierp, schreeuwend dat ik er niets van begreep, en hoewel het regende en de laatste trein al lang vertrokken was, kon ik hem er slechts met moeite van weerhouden de deur uit te lopen. Hij raasde maar door. Wat kon hem het schelen dat hij geen jas bij zich had en het drie kwartier lopen was naar het station. Nog nooit had iemand zo op zijn ziel getrapt! Of het een peuk was, waarvan je zeker wilt zijn dat hij niet meer opgloeit. Hij maakte de beweging met zijn voet. Terwijl ik echt niet de eerste was die hem kapot probeerde te maken! Als ik dat dacht, was ik gek.

Ik snapte er niets van. De seks in mijn verhaal was niet harder dan die we in het echt hadden en volgens mij ging hij in zijn gedichten nog veel verder. Daarbij maakten zijn verwijten dat ik me weer voelde zoals ik me tot mijn twintigste zo vaak gevoeld had en zoals hij zich misschien wel doorlopend voelde. Niet de moeite waard.

Waarschijnlijk begrijp ik zijn reactie nu beter doordat ik niet ben opgehouden de dingen die ik met hem meemaakte te verwerken tot verhalen. In verhalen heb je de vrijheid om iets te laten gebeuren dat zo, anders of nog niet gebeurd is, en kun je ook nog eens wisselen van standpunt. Zo kon ik door het schrijven van de teksten in dit boek buiten het bereik van mijn eigen demonen blijven, meestal dan, terwijl het me langzaam duidelijk werd hoe de denkbeelden van mijn lief over seks en relaties waren verwrongen door een gebeurtenis waar hij niet eens bij was geweest. En daarom heb ik ook ingestemd met hun publicatie. Ik wilde met mijn Ringer al die andere Ringers laten weten. Je bent niet alleen.

Advertenties