Ringer

Seksuele obsessies

De hoofdpersoon in Ringer lijdt zonder het te weten aan een seksuele obsessie. Wat dat inhoudt, en waarom Juul Abbing het ebook gratis beschikbaar heeft gesteld, lees je hieronder.

http://boekenmakersbende.buzzboeken.com/gratis-ebook/De mannelijke hoofdpersoon in Ringer wordt gekweld door dwanggedachten. In zijn geval betekent dat dat hij regelmatig voor zich ziet hoe hij seks heeft met een vrouw tegen haar wil. Dat hij denkt dat hij een verkrachter is kan in ieder geval voor een deel worden verklaard door deze dwanggedachten. Dat zijn vriendin begrijpt hoe vreselijk hij het vindt om deze gedachten te hebben komt doordat zij ze ziet als gewone fantasieën. Daarom besteedt ze er ook maar weinig aandacht aan in de verhalen waaruit het grootste deel van dit boek bestaat.

Fantasieën en dwanggedachten zijn echter heel verschillende dingen. Veel mensen hebben seksuele fantasieën, ook over dingen die ze in werkelijkheid nooit zouden doen. Ze gaan daardoor niet denken dat ze dingen echt zouden willen. Daarbij ervaren ze een keuze. Ze roepen deze gedachten zelf op en/of houden ze vast, bijvoorbeeld omdat ze ze opwindend vinden. Dwanggedachten daarentegen overvallen je en zijn beangstigend. Je wilt ze niet hebben, maar daar trekken ze zich niets van aan. Integendeel, hoe harder je je ertegen verzet, hoe groter de kans dat ze je blijven kwellen.

Ruim 2% van de bevolking krijgt in zijn leven te maken met een obsessie, waarbij het in een kwart van de gevallen (ook) gaat om een seksuele obsessie. Overigens begrijipen de meeste mensen met dwanggedachten wel dat hun angst om ziek te worden of een geliefde iets aan te doen bijvoorbeeld nergens op slaat. Hoe vaak het voorkomt dat obsessies zoals in Ringer de trekken krijgen van een waan weten we niet. Pas in de vorig jaar uitgekomen editie van het veel gebruikte psychiatrisch handboek DSM wordt deze mogelijkheid genoemd.

Wat seksuele obsessies extra verwarrend kan maken is dat angst en lichamelijke opwinding, anders dan velen denken, elkaar niet uitsluiten. Dat je lichamelijk opgewonden bent of raakt tijdens de gedachte aan iets dat je in werkelijkheid nooit zou doen of toestaan, betekent dus niet dat je het onbewust wel zou willen. Dwanggedachten zijn niet de uiting van verborgen verlangens.

Juul Abbing besefte pas dat de beelden die haar vriend regelmatig voor zich zag dwanggedachten waren, en dus geen fantasieën, toen hij het contact met haar al had verbroken. Daarom wilde ze ook dat haar roman gratis is te downloaden. Ze hoopt dat er zo meer aandacht komt voor deze variant van de dwangstoornis. Televisieprogramma’s als Levenslang met dwang laten goed zien hoe verlammend dwangstoornissen kunnen zijn. Met name de taboe-obsessies, dat wil zeggen de obsessies rond seks, geweld en religie, zijn echter nog weinig bekend bij het grote publiek, terwijl ze even belastend zijn voor zowel degene die eraan lijdt als zijn of haar omgeving.

Boeken en artikelen
Lee Baer, Het duiveltje van de geest (2001)
Damiaan Denys, ‘Dwangstoornissen’ in: Het psychiatrisch formularium (2006)
Kees Roest, Wat dwang met je doet (2011)
David Veale e.a., ‘Risk assessment and management in obsessive–compulsive disorder’ op: apt.rcpsych.org (2009)

Sites
www.dwang.eu
www.adfstichting.nl
www.korrelatie.nl

Dit boek downloaden
via De boekenmakersbende

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s